Het verschil tussen een Finse sauna en een infraroodcabine
De infraroodcabine is de laatste jaren sterk in opmars. En ook de traditionele Finse sauna blijft – terecht – ook heel populair. Beide cabines hebben hun eigen specifieke voordelen en eigenschappen. Wij zetten de verschillen tussen beide op een rijtje:
Bekijk ons aanbod Finse sauna's Bekijk ons aanbod infraroodcabines
1. Verschillende manier van opwarmen
De manier waarop je lichaam wordt opgewarmd is anders in een infraroodcabine dan in een Finse sauna. In een Finse sauna wordt de lucht in de cabine heel sterk opgewarmd. Je lichaam neemt die warmte op, waarna je begint te transpireren om je lichaamstemperatuur weer op peil te krijgen.
Een infraroodcabine werkt anders: de omgevingslucht in de cabine warmt minder sterk op. Een full spectrum infraroodstraler werkt rechtstreeks in op je lichaam, waardoor je lichaam zelf sterker opwarmt dan de lucht in de cabine.
2. Verschil in temperatuur
Om je een idee te geven van het temperatuurverschil: een infraroodcabine heeft een omgevingswarmte van zo’n 35 tot 60 graden Celsius. In een traditionele Finse sauna ligt de hogere temperatuur gemiddeld tussen 80 en 100 graden Celsius, rond de 90 graden Celsius. Dit heeft te maken met de luchtvochtigheid, of eerder het gebrek daaraan. Voor beginners ligt de ideale sauna temperatuur rond 70 graden Celsius.
Een infraroodcabine heeft het voordeel dat de warmte er beter te verdragen is voor mensen die daar niet goed tegen kunnen. In een droge sauna kan de temperatuur flink oplopen.
3. Benodigde tijd om op te warmen
Omdat een infraroodcabine werkt met full spectrum infraroodstralers, heb je minder tijd nodig om ze klaar te maken voor gebruik. Een infraroodstraler IR-A (korte golf) heeft geen opwarmingstijd. Bij IR-B/C middenlange lange golf heb je een opwarmingstijd van 10 à 15 minuten voor gebruik. Lees meer over de verschillen tussen soorten infraroodstralers.
Voor een Finse sauna moet je rekenen op minstens 25 à 30 minuten, omdat de saunakachel de lucht in heel de cabine moet verwarmen. Let wel: hiervoor heb je al een degelijke saunakachel nodig. Dit kan bijvoorbeeld met de kachels van Tylö, die de snelst opwarmende ter wereld zijn. Kies je voor een minder degelijk (vaak goedkoop) model, dan moet je al snel rekenen op 1 à 1,5 uur.
Mensen gebruiken deze techniek al meer dan duizend jaar gebruiken: lees over de sauna uit de bronstijd die werd ontdekt in Schotland.
4. Infraroodcabine is kleiner
Een infraroodcabine is meestal kleiner dan een Finse sauna. Een infrarood cabine hoeft geen ligruimte te hebben, omdat de full spectrum straler zich meestal achter de rug bevinden, waar de stralen het best worden opgenomen.
Een Finse sauna daarentegen moet vaak wel voldoende ruimte bieden om te kunnen neerliggen: voor veel mensen is het belangrijk om in een traditionele sauna plat te kunnen liggen om optimaal te relaxeren en heerlijk ontspannen. Al is een kleinere sauna natuurlijk ook mogelijk. Indien je minder ruimte hebt en/of liggen in de sauna niet zo belangrijk vindt, kan je perfect een kleinere ‘zitsauna’ installeren. Extra voordeel hierbij is dat een kleinere cabine sneller opwarmt.
5. Aansluiting
De meeste infraroodstralers kan je gewoon aansluiten op een stopcontact. Je hebt er dus geen speciale elektriciteitsaansluiting voor nodig.
Een Finse sauna wordt meestal verwarmd met een elektrische saunakachel. Ook hierin vind je modellen die gewoon op een stopcontact aan te sluiten zijn, maar dat zijn vaak kleinere versies. Als je een kleinere sauna hebt (tot ongeveer 2,5 kubieke meter) volstaat een kachel met een vermogen van 2,2 tot 3 kW, die je perfect op een stopcontact kan aansluiten. Lees hier meer tips over het aansluiten van een saunakachel.
6. Werking op het lichaam
Infraroodsauna’s en Finse sauna’s hebben elk hun eigen positieve effecten op het lichaam. Wat ze allebei doen, is afvalstoffen afvoeren uit het lichaam door transpiratie.
Een infraroodsauna gaat bijzonder interessant voor mensen die last hebben van spier- en/of gewrichtspijnen, omdat het de bloeddoorstroming in je lichaam bevordert. Door stralingswarmte kan de temperatuur beter doordringen, en versoepelt bovendien de spieren. Lees meer over de gezonde effecten van infrarood.
Een traditionele Finse sauna biedt door zijn hoge temperaturen dan weer het voordeel dat het ideaal is om te ontspannen. Bovendien kan je er van aromatherapie en opgietsessies genieten, omdat je de saunastenen kan overgieten met essentiële oliën. Een ‘hete’ sauna is ook ideaal om weerstand op te bouwen tegen ziektes en om de conditie te trainen. Je ontgift er bovendien je lichaam mee.
Bij Abisco vind je zowel traditionele Finse sauna’s als infraroodsauna’s. We gebruiken o.a. Canadese red cedar. Bekijk onze realisaties of kom eens kijken in onze toonzaal.